Tuesday, July 24, 2012

KUIH ONDE-ONDE (BUAH MELAKA)



Bahan2nya; 
Tepung pulut satu peket
Tepung beras 1per3 dari tepung pulut
Bahan pewarna sedikit kasi menarik kan (air daun pandan)
Sedikit air kapur (kapur makan ok )
Kelapa muda  yang dah di parut
Jangan lupa gula Melaka atau penulis lebih sinonim dengan nama manisan





Cara2nya;
  • Masukkan tepung pulut dan tepung beras tadi, masukkan juga air kapur dan bahan pewarna. Air kapur bertujuan untuk memberikan  rasa pejal nanti tak der la kenyal sangat.
  • Gaulkan sehingga bahan tadi sebati, jangan terlalu lembik dan jangan terlalu keras takut nanti susah nak bentuk. Sederhana jer.
  • Bila semua dah sebati korang boleh ler bentukkan bulat (agak2 saiz duit 20sen) dan leperkan dia...
  • Lepas tu letakkan gula Melaka yang tela dipotong dadu di tengahnya...bentukkan semula menjadi bulat... 
  • Bila dah siap, panaskan air sehingga mendidih...
  • Masukkan adunan yang telah siap dibentuk kedalam air panas mendidih...tunggu sehingga ia terapung /timbul..
  • Angkat dan toskan sekejap dan golek2kan ia kedalam kelapa yang diparut tadi.

Ok sedia untuk dihidang, mudahkan

Selamat mencuba!!

1 comment:

Komen Disini